Banii Fermierului | 2013 | March

Dupa unii, urmatoarea criza va fi de ordin alimentar. Pana una alta, in ultima vreme, am fost martorii unui sir de scandaluri, toate pe teme alimentare. Dincolo de efectele economice, importante, desigur, se pune urmatoarea intrebare: oare cat de sanatos am ajuns sa mancam ?

1.Prima data s-a consumat, cronologic vorbind,  scandalul carnii de cal din Anglia, vanduta ca si carne de vita. Conform surselor oficiale, caii ar fi provenit din Romania. Nu stiu daca problema a fost lamurita final, in ceea ce priveste implicarea tarii noastre.

2. Carnea de cal, descoperita langa un lac dintr-un oras din Transilvania. Autoritatile spun ca un procesator, speriat de controale, ar fi abandonat  carnea in locul cu pricina.

3. Germanii de trag de ureche cand depisteaza carne de curcan, importata din Romania, cu o concentratie prea mare de pesticide. Reclama foarte proasta pentru viitoarele exporturi cu directia vest.

4. Laptele din Romania ar contine o concentratie nepermis de mare de aflatoxina. Substanta care este responsabila de producerea cancerului. Piata autohtona de profil intra in panica, consumul scade drastic. In vreme ce autoritatile ezita sa ofere raspunsuri ferme, fermierii cinstiti ajung in pragul disperarii si dau vina pe firmele multinationale.

Stiti care e ironia ? Traim in secolul tehnologiei, ne imaginam ca vorbim cu holograme si roboti. Dar acordam o atentie atat de mica hranei noastre, cea de toate zilele.

Scandaluri sau nu, lucruri de genul celor descrise mai sus se intampla. Este clar ca mancarea din prezent nu mai este cea de acum 20 de ani. Si asta, cu siguranta, de din cauza cresterii populatiei. Ci din cresterea lacomiei.