<br /> Banii Fermierului | Primul Blog al Fermierului Roman






Programul Casa Verde Clasic a primit unda verde!09.30.16

SOLAR

Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a lansat Programul Casa Verde Clasic, atat pentru populatie cat si pentru firme. Astfel, Administratia Fondului pentru Mediu ( AFM), sustinator al Targului RoEnergy Timisoara, va finanta instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.

Echipamentele finantate pentru persoane fizice prin programul Casa Verde sunt panourile solare si pompele de caldura, cuantumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, dupa cum urmeaza :

– pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;

– pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;

– pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer;

Mai multe detalii gasiti aici.

Posted in Uncategorizedwith Comments Off on Programul Casa Verde Clasic a primit unda verde!

Aplicatii energetice pretabile pentru fermele din Romania numai la Târgul Internațional RoEnergy Timișoara în 19-21 octombrie 201609.30.16


turbina eolianaO zi dedicată vizitării ediției a V-a a Târgului Internațional RoEnergy Timișoara, Târg specializat pe Energie + Eficiență, care va avea loc în 19-21 octombrie 2016, la Pavilion Expovest, Calea Lugojului, 7 ( Hotel Senator ), aduce, cu siguranță, multiple avantaje oricărui fermier român.

 

Ce soluții, echipamente și tehnologii puteți vedea la Târgul RoEnergy Timișoara ?

 

Încălzirea locuințelor, depozitelor , spațiilor utilitare / producție dintr-o fermă ( ateliere mecanice, grajduri animale, etc)

-aplicarea unor tehnologii inovative de încălzire: prin pardoseală, radiantă, prin convecție

-tehnologii de degivrare sol, acoperiș, jgheaburi și burlane

-sisteme moderne HVAC ( încălzire, ventilație, aer condiționat )

-sisteme de producere apă caldă cu ajutorul panourilor solare

-generarea de energie electrică și termică ( cogenerare )

-aplicații speciale pentru încălzire și protecție îngheț

-pompe de căldură

 

Producerea de curent electric în fermă

-generarea de energie electrică cu ponourile fotovoltaice

Energie din deșeuri

-generarea de energie prin utilizarea deșeurilor rezultate într-o exloatație agricolă ( paie, resturi de plante, orice tip de deșeuri organice). Legislația prevede faptul că, agricultorii care nu au o soluție de neutralizare a deșeurilor, trebuie să plătească o taxă de 80 lei / tona de deșeuri ejectate.

Cultivarea de plante energetice

-arborele Paulownia

-culturi de Salcie energetică

Irigații prin folosirea de surse regenerabile de energie ( solar, eolian, mixt)

Cum puteți intra în contact cu companiile expozante și experții ?

-Vizitând Expoziția, program: miercuri și joi între 09.30 și 17.30, respectiv vineri între 09.30 și 14.00

-Participând la una din următoarele manifestări:

Conferința Energii regenerabile & Eficienta energetica in industrie și clădiri ( miercuri, 19 octombrie 2016, 09.30 și 17.00, cu taxe, reduceri importante pentru Delegații )

Workshop Habitat 100% electric, calea spre Eficiență Energetică ( joi, 20 octombrie 2016, 11.00 și 17.00 , fără taxe )

Biomasă, biogaz, cogenerare în ferme și fabrici (joi, 20 octombrie 2016, 09.30 și 17.00 , cu taxe, reduceri importante pentru Delegații )

-Intrarea la Expoziție este fără taxe ( cu recomandarea de a vă înregistra online pe www.roenergy.eu )

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Aplicatii energetice pretabile pentru fermele din Romania numai la Târgul Internațional RoEnergy Timișoara în 19-21 octombrie 2016

Moment istoric: Produse romanesti versus produse straine06.10.16

A MAR

Dupa mai multe tentative, legea care îi obliga pe comercianti sa aibe pe rafturi 51% produse romanesti a fost adoptata, in sfarsit, de catre Parlament ( Camera Depu­taţilor, for decizional ).

Acest lucru inseamna ca a mai ramas de facut un singur pas pana cand legea va deveni aplicabila efectiv: promulgarea de catre presedintele tarii.

In randurile care urmeaza vom analiza succint ce implicatii are aceasta lege pentru cele trei categorii carora li se adreseaza: magazine, fermieri / procesatori si consumatori.

 

Magazine:

Dezavantaje:

-noi costuri logistice

-schimbarea modului de formare a preturilor

-costuri legate de noul mod de aprovizionare si relatia cu furnizorii romani

-schimbare de management si marketing

Avantaje:

-produse mai proaspete

-imagine locala imbunatatita

Fermieri

Dezavantaje:

-disciplina

-ritmicitate in aprovizionare

Avantaje

-acces la o piata mai mare

-venituri constante in afacere

Consumatori

Dezavantaje:

-plaja de produse mai redusa

-preturi diferite

 

Avantaje:

-produse mai proaspete

-sustin economia autohtona, deci contribuie la crearea de noi locuri de munca

 

In ciuda unor posibile dezavantaje, pentru unele dintre categoriile enuntate, parerea noastra este ca aceasta lege trebuie sa ajute economia romaneasca si producatorii romani. Desigur, cu conditia ca legea in cauza sa fie aplicata corect, atat in spiritul, cat si in litera ei.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Moment istoric: Produse romanesti versus produse straine

Tractorul de 10 000 de euro, in stadiul de proiect05.30.16

TRACTOR

Conform zf.ro, Catalin Stroe, proprietarul producătorului de moto­utilaje agricole Ruris, declara ca se afla in stadiul de proiect un tractor de pana la 30 CP, 4X4, care sa fie destinat lucrarilor pe suprafete mai mici de teren.

Noul tractor va avea intre 12 CP si 30CP, ceea ce inseamna ca acesta ar fi potrivit pentru exploatatii mai mici. Potrivit aceleasi surse, acest tractor va costa pana la 10.000 de euro, lucru care il situeaza pe o nisa extraordinara pentru mici fermieri romani.

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Tractorul de 10 000 de euro, in stadiul de proiect

Promovarea utilizarii biomasei solide pentru producerea de caldura05.20.16

BioEnergy

Conform unui comunicat de presa ARBIO, au mai ramas doar 3 zile pana la seminarul Promovarea utilizarii biomasei solide pentru producerea de caldura.

Evenimentul va avea loc la Hotelul Capital Plaza* din Bucuresti luni, 23 mai 2016.

Teme supuse dezbaterilor:

– Provocarile economice si finantarea proiectelor de biomasa;
– Etapele principale ale realizarii unui proiect „in-house” de producere de caldura din biomasa;
– Studii de caz privind proiecte de biomasa de succes;
– Lanturile de aprovizionare specifice proiectelor pe biomasa;
– Instrumentul gratuit de calcul pentru proiecte de biomasa oferit de Bioenergy4Business;

Pentru orice detalii suplimentare si inscrieri, participantii sunt rugati sa apeleze la :mariana.godina@arbio.ro

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Promovarea utilizarii biomasei solide pentru producerea de caldura

Cine castiga din Batalia laptelui ? Dar noi mai stim oare ce bem ?05.19.16

mancare nesanatoasa

Presa germana anunta situatia dramatica in care au ajuns fermierii nemti, din cauza scaderii pretului la lapte. In prezent, acestia caştiga sub 30 de cenţi pe litru, iar în unele cazuri 18 cenţi pe litru, o scădere foarte mare fata de 2013, cand acestia obtineau pana la 42 de cenţi pe litru.

Reprezentantii fermierilor germani sustin ca circa 75.000 de confrati resimt impactul scaderii preţurilor, care ar fi ajuns la jumatate dintr-un pret care le-ar acoperi costurile de productie.

Dar fermierii romani oare se simt mai bine ? Nici macar nu trebuie sa fii fermier astazi in Romania, ca sa stii ca interprinzatorii care s-au incumetat sa investeasca in cresterea animalelor duc o lupta crancena pentru supravietuire. Cauza ? Una dintre ele, cea mai importanta, este pretul scazut al laptelui.

Desigur, lista cu tarile si fermierii care resimt puternic scaderea preturilor la lapte poate continua. Oare ce inseamna acest lucru ? Ce afirma cu totii la unison ? Faptul ca procesatorii fac legea pe aceasta piata ! Ei dicteaza preturile si scriu contractele.

 

Daca firmele care “fabrica” laptele si-l vand apoi pe piata, cu ajutorul fermierilor, numara profituri , n-ar fi normal ca si fermierii, prima “veriga din lant” sa fie, si ei, profitabili ?

 

Doua lucruri pot rezulta de aici: fie ca procesatorii s-ar putea descurca bine merci si fara aportul fermierilor ( astfel se explica comportamentul acestora), fie ca politicile agricole si alimentare (numiti-le subventii ori cum doriti, pentru ca acestea nu se limiteaza doar la subventii, subventiile fiind parghii) sunt gresit concepute. Prima varianta poate admite ipoteza ca laptele nu mai e, de fapt, … lapte, iar a doua ca interesele firmelor surclaseaza interesele fermierilor.

Sunteti de acord ?

 

 

 

 

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Cine castiga din Batalia laptelui ? Dar noi mai stim oare ce bem ?

Invers de cum ar trebui: magazinele se apuca de crescut bovine in vreme ce fermierii sacrifica bovinele pentru ca n-au cu ce sa le hraneasca05.13.16

vaci

Pana sa ajunga fermierii sa fabrice mezeluri, iata, comerciantii se apuca de produs carnati. Dar unde sunt oare investitiile in procesare, menite tocmai sa sprijine producatorii autohtoni ?

Suntem obisnuiti sa auzim ca producatorii agricoli, desigur, cei mai fericiti dintre ei, isi integreaza intreg lantul de productie, de la cereale la panificatie ori mezeluri. Ei bine, mai nou, am ajuns ca magazinele / comerciantii sa se profileze pe productia agricola, productie care, ulterior, poate fi valorificata in unitatile proprii.

Prima veste de acest gen ne-o ofera Kaufland, nimeni altul decat liderul pietei locale de magazine alimentare, cu peste 100 de unitati si afaceri de circa 2 miliarde de euro, care intentioneaza sa cumpere 20-25 terenuri agricole, dar si sa-si sporeasca numarul de magazine.

De ce s-a ajuns aici ?

La intrebarea din titlu, nu se poate raspunde decat intr-un singur fel: pentru ca faimoasele “programe” care ar fi trebuit sa finanteze deschiderea, de catre fermieri, de unitati de procesare a produselor agricole, fie ca ne referim la cereale ori la lapte si carne, au esuat.

De fapt, fermierii romani in loc sa se laude astazi cu numarul de abatoare si mezelarii, ei, saracii, isi numara altceva: zilele ramase pana sa le intre subventia APIA in cont.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Invers de cum ar trebui: magazinele se apuca de crescut bovine in vreme ce fermierii sacrifica bovinele pentru ca n-au cu ce sa le hraneasca

Prima de 6000 de euro pentru masini electrice 100%04.20.16

bani

Conform Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), incepand din 2016, persoanele fizice dar si persoanele juridice care opteaza pentru achizitia unui autovehicul electric 100% electric vor primi, prin programul guvernamental Rabla Plus, un sprijin de circa 6.000 de euro.

Ministrul MMAP, Cristina Pasca, a mai anuntat faptul ca, in prezent, Guvernul pregateste ghidul de finantare pentru accesarea fondurilor necesare realizarii retelei de alimentare a automobilelor electrice.

 

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Prima de 6000 de euro pentru masini electrice 100%

654 milioane de euro pentru deseuri, biodiversitate, manegement risc si calitate aer04.20.16

ARBIO-950x150

Marti, 19 aprilie 2016, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat oficial Ghidurile solicitantilor pentru proiecte in sectoarele: deseuri, biodiversitate, managementul riscului si calitatea aerului din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020.

Este vorba de o alocare de 654 milioane de euro, care reprezinta 5,5% din alocarea totala aferenta programului, de 11,98 miliarde euro.

Mai multe detalii aici.

Transformati deseurile in Energie !

Cea mai rentabila valorificare a deseurilor o reprezenta transformarea acestora in energie, fie ca vorbim de ferme ori unitati de productie, etc.

Cum puteti afla informatii despre astfel de tehnologii ? In Romania, singura expozitie specializata exclusiv pe promovarea de echipamente de biomasa, biogaz si alte echipamente eficiente energetic, unde puteti sta de vorba cu producatori si distribuitori de echipamente, este RoEnergy Romania. Urmatorul targ va avea loc in vestul tarii, la Timisoara in 19-21 octombrie 2016.

Ajuns la editia a V-a, Targul RoEnergy va acoperi urmatoarele tematici: biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, PV, eficienta energetica, microhidroenergie, energie eoliana, infrastructura energetica, platforma led, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri se pot solicita pe: info@roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabile, Financiarwith Comments Off on 654 milioane de euro pentru deseuri, biodiversitate, manegement risc si calitate aer

BIRD acorda 48 milioane de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti04.15.16

cropped-grau.jpg

De acum inainte, Romania va putea lupta mai eficient impotriva poluarii cu nutrienti, datorita acordului incheiat intre statul roman si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 48 milioane de euro, potrivit unui comunicat postat pe MFP.

Redam in continuare comunicatul:

Acord de împrumut pentru reducerea poluării

România a încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare un Acord de împrumut în valoare de 48 milioane de euro pentru sprijinirea controlului integrat al poluării cu nutrienți. Documentul a fost semnat la Washington de către Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice și de Cyril Muller, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

„Proiectul Băncii Mondiale semnat la Washington va contribui cu resurse suplimentare, cunoştinţe și sprijin instituțional în vederea promovării celor mai bune practici de producție agricolă și va consacra o nouă modalitate de a face agricultură. România are o populație rurală importantă. Guvernul Român acordă importanța cuvenită producției durabile în zonele rurale și bunăstării populației rurale”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

„Banca Mondială este încântată să susţină România prin furnizarea de resurse suplimentare în vederea combaterii poluării solului și apelor subterane, protejând în același timp sănătatea românilor ce locuiesc în zonele rurale și potențialul sectorului agricol”,a declarat Cyril Muller, Vicepreședinte al Băncii Mondiale.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează în prezent prima fază a Proiectului privind Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți. Obiectivul este acela de a reduce pe termen mediu și lung poluarea cu nutrienți a resurselor de apă și sol ale României și, în final, a Dunării si Mării Negre.

Prin finanțarea suplimentară semnată acum la Washington, proiectul va fi extins la întreg teritoriul țării, și va cuprinde atât investiții la nivelul comunităților locale, cât și măsuri de consolidare a capacității instituționale.

Astfel, la nivelul comunităților locale se urmărește optimizarea managementului deșeurilor animale și menajere, plantarea de perdele forestiere de protecţie împotriva deversării de nutrienţi, plantarea de arbori și împăduriri, furnizarea de echipamente pentru îmbunătățirea facilităților existente de stocare a gunoiului de grajd și de producere a compostului.

În ceea ce privește consolidarea capacității instituționale, Administraţia Naţională ,,Apele Române” va primi sprijin pentru monitorizarea și raportarea către Ministerul Mediului și Uniunea Europeană a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafață și subterane.

Va fi desfășurat un program complex de pregătire și formare a personalului instituțiilor de nivel național, regional și județean. De asemenea, va fi furnizată asistență tehnică pentru actualizarea Codului de bune practici agricole și vor fi desfășurate activități de training și demonstrații la nivelul fermelor, pentru promovarea adoptării și respectării de către fermieri a acestui Cod, precum și acțiuni de informare publică.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor într-o perioadă de aproximativ 6 ani, ultima tragere din împrumut urmând să aibă loc la finele lui martie 2022.

 

Posted in Financiarwith Comments Off on BIRD acorda 48 milioane de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti

  • You Avatar