statistica 2009 » Banii Fermierului

Cantitatea de lapte de vaca colectata in luna august 2009 a scazut cu 6,2% fata de intervalul similar al anului trecut  si cu 6,7% fata de luna precedenta, potrivit datelor date recent publicitatii  de  catre Institutul National de Statistica. Cele mai mari scaderi ale productiei s-au inregistrat la unt,  cu 183 tone (-19,4%) si la smantana de consum cu 415 tone (-10,5%), in  intervalul de timp mentionat.

Asadar, avem scaderi atat de la o luna ( august )  la alta ( iulie ), cat si luna august 2009, comparativ cu luna august 2008.

Dr. ing. Traian Nicolae Salajeanu, specialist in bovine spune ca, in opinia lui, scaderile inregistrate anul acesta fata anul trecut,   a cantitatilor de lapte,  se pot explica atat prin scaderile productiei, cat si prin scaderile consumului. Cu mentiunea ca productia a scazut mai mult decat consumul.

 In  lunile de vara, in general, productia de lapte se afla intr-o usoara scadere din cauza calitatii furajelor ( sunt mai uscate). Anul in curs insa, scaderea  productie a fost ceva mai pronuntata in special din cauza secetei prelungite.

Jucatorii din domeniu asteapta ca incepand din septembrie productia de lapte sa creasca din nou.