INDAGRA 2009: Ce vrea Occidentul sa ne vanda: vaci ori lapte ?! » Banii Fermierului

Peste doua zile (in 14.10.09), la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti incepe cea de-a XIV-a editie a celui mai important targ de agricultura din Romania: Indagra Farm. 

Timp de cinci  zile, intre 14 si 18 octombrie 2009, la Indagra vor fi prezente aproape 500 de companii din 18 tari europene, care isi expune produsele si serviciile.

Expozitia va cuprinde opt saloane  specializate ( masini si utilaje agricole, salon de crestere a animalelor, ingrasaminte si pesticide etc), in asa fel incat eficacitatea sa fie una maxima.

Ce remarc in mod deosebit la Indagra Farm 2009, dincolo de detaliile expuse pana acum ?

De departe se observa numarul mare de firme straine ( marea majoritate sunt companii de renume din UE ). Semn ca Romania este extrem de interesanta pentru altii. Asistam oarecum la un paradox: cele mai tari companii agricole din domeniu au venit in Romania, singura tara europeana care practica o agricultura cu calul si caruta. Oare, de ce? Desigur, raspunsul este simplu: brandurile au nevoie de imensa piata de desfacere a tarii noastre !

Putem filosofa nitel si ne putem intreba ce vor europenii sa ne vanda mai tare: vaci ori lapte?

Daca strainii vor sa ne “populeze”  cu tractoare ieftine si bune e de bine. Inseamna ca sansele ca ogoarele patriei sa fie  lucrate, din nou,  vor creste. Daca insa companiile europene vor sa ne “bage pe gat”  laptele produs in Europa,  e de rau. Inseamna ca strainii sunt interesati, de fapt, de piata de consum a Romaniei si nicidecum de productivitatea bovinelor noastre.