Banii Fermierului | tehnologie

Ati stiut ca in Franta, vacile pot “comunica” cu fermierii prin sms, gratie unei tehnici noi, folosita deocamdata ca si prototip? Pe mine informatia asta m-a pus  putin pe ganduri. Si spuneam, uite dom’le ce departe am ajuns cu tehnolgia. Echipate cu senzori de temperatura, vacile au capacitatea de a informa fermierul atunci cand sunt pregatite sa fie mulse ori cand sunt in calduri. Ce inseamna acest lucru? Pana la urma inseamna faptul ca tehnologia ii ajuta extrem de mult fermieri, care altfel, ar fi trebuit sa fie in permanenta cu ochii pe animale. Procedand astfel, fermierii fac importante economii de costuri, avand, in acelasi timp toate avantajele care deriva din utilizarea unei tehnologii moderne ( cum ar fi, de exemplu, avantajul generarii unor baze de date computerizate ).

Brusc, gandurile mele au alunecat apoi spre fermierii autohtoni. Dorind sa aflu mai multe despre situatia crotaliilor din Romania, am dat un search pe google. Si ce credeti ca am aflat? Prima stire se refera ( se putea altfel ?) tocmai la lipsa crotaliior, fapt care le creeaza fermierilor mari probleme in valorificarea produselor. Apoi, am vrut neaparat sa vad o statistica cu animalele din Romania, pentru a putea avea o imagine cat mai fidela a realitatii din acest domeniu. Pe site-ul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ( http://www.ansvsa.ro/), ce credeti ca am aflat? Va spun eu: cea mai recenta statistica dateaza din anul 2006.

Revenind la avantajele utilizarii unui sistem informatic, putem concluziona ca, cu ajutorul tehnologiei, un fermier poate face importante economii banesti. In Occident, la o ferma de 50 de capete de bovine lucreaza, de obicei, doua persoane. Cu cat cei doi zootehnisti, sa spunem, beneficiaxa mai mult de tehnologie, cu atat ei isi pot eficientiza mai mult activitatea. Deja o serie de munci ( cum este mulsul, de exemplu) se desfasoara automat, fara interventia directa si efectiva a omului. Mai nou, dupa cum vedem, a aparut tehnologia prin sms, care furnizeaza fermierului informatii foarte importante. Cine stie ce ne va mai aduce ziua de maine, nu- i asa?