Banii Fermierului | Popularea satelor romanesti – impinsa din spate de scaderea industriei

Ghita, 55 de ani, a ramas, recent, fara job. Pana nu demult era angajat ca agent de vanzari, insa firma si-a redus activitatea, iar el s-a numarat printre cei disponibilizati.

Primul pas a fost sa-si caute un job in domeniul lui, in care are o experienta de peste 10 ani. Din nefericire,  incercarile sale au fost sortite esecului. Al doilea gand a fost sa se recalifice, dar in ce domeniu ? Ce “merge” astazi, poate ca va cadea maine.  La 55 de ani, lui Ghita nu prea mai ii arde de experiente.

Acum e vara, insa peste doua luni, cheltuielile de la bloc vor cantari din ce in ce mai greu asupra bugetului sau. Este clar ca omul trebuie sa gaseasca cat mai repede o sursa de venit.

Ce optiuni are Ghita in acest caz ?

Una dintre cele mai sigure variante este sa se mute la tara, intr-un sat, unde sa se reprofileze. Sa se “faca” fermier, adica. Avantaje:

-costuri mici cu intretinerea locuintei

-agricultura: sursa constanta de venituri

-o anumita predictibiliate a veniturilor

Desigur, ca nimeni nu poate naste fermier peste noapte. Insa – cel putin pentru Ghita – in momentul de fata, aceasta varianta se arata mult mai buna decat oricare alta.

Conform Institului National de Statistica ( INS), in 2010, 36.851 de cetateni romani si-au schimbat domiciliul de la oras la sat. Ramasi fara job, oamenii decid sa paraseasca marile aglomerari urbane in favoarea micilor sate romanesti. Cu putin noroc ( dar si un pic de… stiinta ) hrana zilnica, se poate obtine aproape gratis, fata de preturile alimentelor din supermarketurile moderne.

Continut asemanator: