Banii Fermierului | +peleti+incalzire peleti+termoficare peleti

Ultimul trend in materie de energii regenerabile pare sa fie cel al biomasei. Conform US Energy Information Administration,  98 % din productia de export a SUA ajunge in Europa, export care a crescut de la 1,6 milioane de tone in 2012 la 3,2 milioane de tone de peleti in 2013. Peletii sunt destinati sistemelor electrice si sistemelor de incalzire.

Asadar, dupa explozia de ferme eoliene iar mai recent boom-ul parcurilor fotovoltaice ( in prezent numai parcurile PV produc circa 1300 MWh), vine si randul bioenergiei: in speta biomasa. Insa Romania are un mare potential si in biogaz ori in energie din deseuri si energie geotermala.

Dar mai avem oare altceva in afara de potential ? Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz ( ARBIO ) afirma fara echivoc ca bioenergia poate si trebuie sa ajute tara noastra in rezolvarea problemelor energetice. In principiu, reprezentantii ARBIO releva faptul ca deseurile agricole, silvice, cat si reziduurile ( menajere si industriale ) pot fi frutificate in mod inteligent prin transformarea acestora in energie. Prin sistemul cogenerarii din biomasa se poate obtine energie electrica si termica, solutie care poate rezolva spinoasa problema a termoficarii oraselor.

Biomasa nu ofera doar o cale spre independenta energetica, dar contribuie si la crearea de afaceri conexe si locuri de munca.

Daca americanii si europenii reusesc sa produca energie cu ajutorul deseurilor, inseamna ca si noi, romanii am putea sa facem acest lucru cu succes.

Mai multe detalii puteti afla pe site-ul RoEnergy, organizator de evenimente pe teme energiilor regenerabile.