Banii Fermierului | +meserii+agricole

Nu putini fermieri se plang de faptul ca nu gasesc personal potrivit pentru diversele activitati agricole.

In ceea ce priveste muncile campului, fie ca ne referim la tractoristi fie la munci mai manuale ( cum ar fi recoltatul fructelor, etc), agronomii izbutesc cum-necum sa se descurce. Adevaratele probleme intervin insa atunci cand vorbim de zone mai specializate, cum sunt, de exemplu, job-urile din industria procesarii legumelor si fructelor, zone in care angajatorii resimt acut lipsa fortei de munca.

De la lucratori in prelucrarea laptelui la ciupercari

In acest context,  programul de formare profesionala continua in industria procesarii fructelor si legumelor si industrii conexe, dezvoltat de Patronatul din Industria de Conserve din Legume si Fructe si Conserve Mixte ,,ROMCONSERV”, prin care se urmareste scolarizarea a 950 de persoane,  pare o initiativa pilot binevenita. Este vorba de calificari, precum: lucratori in prelucrarea carnii, peştelui, laptelui, conservelor, lucratori in gospodarie ecologica, ciupercari, pomicultori, etc.

Lista completa a cursurilor de formare profesionala o puteti gasi aici  ( Click ! ) 

Cauze

Pe de alta parte, ceea ce se intampla astazi in agricultura – lipsa de personal calificat – regasim si in industrie. Manageri de productie reclama lipsa unor meserii, precum sudori, prelucratori prin aschiere, operatori mase plastice, etc.

Explicatia, valabila pentri industrie, cat si pentru agricultura, este aceeasi: disparitia scolilor profesionale de profil au generat situatia de fata.

Unde au disparut fostele licee agricole, chiar asa ?

Sigur ca se poate discuta pe tema scolilor agricole de profil. De ce s-au desfiintat ? Inspre ce domenii / specializari  se indreapta tinerii din ziua de  astazi ? De ce nu sunt incurajate astfel de licee ? Etc.

Pana una, alta, primii care sufera sunt fermierii. Dar si consumatorul final, fie si pentru subdezvoltarea unor anumite sectoare agricole, fapt care favorizeaza evident importatorii.