Banii Fermierului | Marketing

Un comunicat de presa, primit de la Consiliul Judetean Arad, vorbeste despre participarea delegatiei romane la Expozitia Internationala pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura, Saptamana Verde,  Berlin 20-29  ianuarie 2012.

In data de 20 ianuarie 2012, a avut loc deschiderea oficială a celei mai importante expoziţii internaţionale din lume în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii. În acest an, România este partener oficial la eveniment, în urma unui acord semnat anul trecut, la Berlin. Din judeţul Arad sunt prezenţi şapte producători tradiţionali. Aceştia expun la Berlin pită de Pecica, salam de sălaş de Nădlac, miere de prune de la Aldeşti, miere de Buteni şi caş de la Arad. De asemenea, din Hălmagiu, profesorul Mugurel Duşan expune o serie de icoane pictate pe sticlă, pe lemn şi picturi naive. La târg este prezentă şi firma Lazar&Sohne, cu produse tradiţionale de carne.

Deschiderea oficială a fost făcută în prezenţa ministrului federal al alimentaţiei, agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Ilse Aigner, a lui Valeriu Tabără, ministrul român al agriculturii şi a lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. „Este un eveniment extrem de important pentru promovarea produselor tradiţionale pe tot mapamondul. Aradul s-a remarcat, ca de fiecare dată, într-un mod excepţional. Judeţul contribuie la promovarea produselor tradiţionale româneşti, având expuse la târg, miere, pită, salam”, a spus ministrul Valeriu Tabără.

Aradul este la a doua participare la acest târg. În anul 2011, târgul s-a bucurat de prezenţa a peste 400.000 de vizitatori, iar vânzările au atins cifra de 4.500.000 euro. Au fost prezente peste 55 de ţări participante şi au expus 1200 de standuri. Anul acesta România are 1000 de metri pătraţi, din care 300 au fost alocaţi judeţului Arad, gratuit. La standurile României, pe tot parcursul zilei, s-au auzit acorduri de muzică tradiţională.

„Am făcut şi anul acesta posibilă prezenţa agriculturilor arădeni la acest târg. Îmi doresc ca produsele acestora să fie gustate de câţi mai mulţi europeni, care să aleagă Aradul ca destinaţie turistică şi gastronomică”, a declarat Ana Maria Dumitrean, director Centrul Cultural.

„Prezenţa producătorilor arădeni la acest târg a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, cărora le mulţumim. Este un pas important pentru promovarea produselor tradiţionale din judeţul nostru”, a precizat Marinela Petrean, preşedintele Asociaţiei producătorilor tradiţionali „Arădeanca“.

Prezent la eveniment, Ioan Mălăieş, director Direcţia de Consultanţă Agricolă Arad, a apreciat: „Acest eveniment este o posibilitate excelentă pentru cunoaştere reciprocă, schimb de experienţă şi gusturi, aşa cum spunea şi doamna ministru Ilse Aigner. În discursurile oficialităţilor prezente s-a pus accentul pe faptul că, în fiecare an, în fiecare zi, se scoate din circuitul agricol foarte mult teren, iar posibilităţile de a face agricultură ecologică pe suprafeţe mari aproape că nu mai există. Constatăm că se mănâncă tot mai mult şi nu se mai pune accentul pe calitate, ci pe cantitate. Acest târg este o ocazie excelentă se a cunoşte calitatea în domeniul agriculturii”.

În prima zi a târgului, ministrul Valeriu Tabără a fost prezent la standurile judeţului Arad, a declarat că cunoaşte foarte bine produsele arădene şi a prezentat el însuşi produsele Lazăr &Sohne.  „Constituie pentru noi noi oportunităţi de deschidere a unor pieţe în partea de vest a Europei. Dacă aducem forţă de muncă în Germania, ne-am gândit să facem cunoscute şi produsele noastre tradiţionale din carne. Produsele noastre combină calitatea cu tradiţia, prin metode tehnologice de înaltă generaţie”, a spus reprezentantul firmei, Viorel Lazăr.

(Consiliul Judetan Arad, comunicat de presa).