Banii Fermierului | job

La prima vedere, un job la APIA inseamna un loc caldut, bine platit, unde nici nu te “omori” cu lucrul. Cel putin asa se vad lucrurile din exterior. Dinauntru, adevarul pare a fi altul. Orele suplimentare, termenele si sarcinile care trebuie respectate nu sunt chiar profilul ideal pentru o slujba “la stat”.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se numara printre putinele institutii de stat care fac angajari in aceasta perioada. Astfel, in ultimele 3 luni, de exemplu ( septembrie, octombrie, noiembrie 2009), APIA a incadrat 42 de persoane, pe diverse functii de executie ori de comanda, temporare ori permanente, la centrelele din tara. Pe luna in curs, deja au fost scoase la concurs 6 pozitii ( 4 in Bucuresti, respectiv cate unul in Ilfov si Harghita).

Dupa cum se stie, APIA este institutia care se ocupa de gestionarea subventiilor pentru agricultura, majoritatea unitatilor din tara beneficiind de conditii adecvate de munca, cat si de salarii corespunzatoare, peste media bugetarilor in general.Un consilier principal, de pilda, poate incasa circa 1900 RON, in mana, aici fiind incluse toate sporurile.

Carcotasii spun ca angajatii APIA nu si-ar merita salariile primite si ca, uneori, nu se justifica nici numarul mare al personalului, care activeaza in centrele din teritoriu. Eu cred ca nu salariile APIA ar trebui sa ne ingrijoreze in primul rand, ci calitatea muncii lor. Cata vreme functionarii APIA au rezultate, e normal sa fie platiti pentru activitatea lor. In caz contrar, desigur, ar trebui sa fie dati afara, la fel de usor cum au fost primiti in institutie.

De asemenea, consider ca este gresit sa vorbim la modul general despre salariile functionarilor APIA. Cand faci referire la salariu lui Popescu, de exemplu, trebui obligatoriu sa analizezi prestatia acestuia. Numai in acest fel poti afla daca Popescu isi merita banii primiti ori ba.