Banii Fermierului | Financiar

De ce in acest moment kilogramul de porumb costa circa 0,4 lei si nu 0,5 ori 0,6 lei kilogramul, asa cum si-ar dori fermierii ? Tinand cont de faptul ca piata locala are o anumita capacitate de absorbtie a porumbului, deci cumparatori ar exista suficienti.

In ultima perioada, pretul porumbului a crescut usor ajungand undeva la circa 0,4 lei kilogramul. Trend care poate insemna ca piata incepe sa se urneasca in directia buna, ca urmare a evolutiei raportului dintre cerere si oferta. Desigur, pentru fermieri aceasta crestere de pret este de bun augur. Iar cei care stau cu porumbul prin hambare inteleg perfect despre ce vorbesc. Desi pana la 0,5 – 0,6 lei kilogramul, pret care acopera cheltuielile de productie mai este cale lunga.
Iata insa ca, in calea fermierilor spre normalitate ( ma refer la o normalitate a pretului) , intervin doi factori, care perturba, franeaza, daca doriti, cresterea pretului la porumb:

1.lipsa spatiilor corespunzatoare de depozitare
2.creditele bancare

Ambii factori creeaza o presiune mare pe fermieri, care, in lipsa altor resurse financiare, sunt obligati sa vanda la preturile care li se ofera. Practic, fermierii aflati sub presiunea banilor nu mai pot negocia un prêt correct, generand scaderea preturilor la porumb. Urmarea este ca, in loc ca pretul porumbului sa creasca, acesta ramane constant in cel mai bun caz. Iar in cel mai rau caz, desigur, pretul scade. Procesatorii si comerciantii isi indeplinesc scopul, in timp ce fermierii pierd.

Probabil pretul porumbului nu va creste pana in momentul in care oferta fermierilor necajiti nu se va epuiza. Incepand din acel moment, procesatorii si comerciantii nu vor mai avea de unde sa cumpere de pomana, fiind obligati sa plateasca pretul corect.

Cand se va intampla oare acest lucru? Dar mai ales ce se va intampla cu fermierii care nu vor rezista pana atunci?