Banii Fermierului | fermieri

In momentul de fata, potrivit unor statistici, in Romania circa 30 la suta din suprafata agricola este nelucrata. Inclusiv Traian Basescu recunostea , recent, acest lucru. Conform altor statistici, procentul ar arata mult mai rau.

Iar suprafetele exploatate nu dau, nici macar acestea, randamentul scontat, intrucat la noi se practica o agricultura de subzistenta. Pana acum insa nu v-am spus decat lucruri arhicunoscute. Desigur, se stie si faptul ca demnitarii romani nu scapa nici o ocazie de a promite ca vor face si vor drege. Problema este ca nu-i mai crede nimeni, nu-i asa? Nu de teorie ducem noi lipsa, ci de solutii.

Solutiile vin din Ungaria

In timp ce oficialii isi dau cu parerea despre agricultura, altii, iata, vin chiar cu solutii. Nu e vorba insa de politicienii romani, cum probabil ati crezut, ci de vecinii nostrii din vest, maghiarii. Ma refer la un parteneriat realizat intre Primaria orasului aradean Pecica si Primaria localitatii maghiare Battonya, intitulat “Agricultura fara frontiere”, finantat in cadrul Phare CBC 2006 Romania-Ungaria.

De fapt, acest program de schimburi “reciproc avantajoase ” se va derula in felul urmator: romanii pun la dispozitia maghiarilor terenul nelucrat, in timp ce fermierii unguri vin cu utilaje si ne ara pamanturile. Iar in final, desigur, produsele agricole ( atentie, vorbesc de paine, nu de grau !) vor fi valorificate tot pe piata romaneasca.

Am accentuat faptul ca maghiarii vor sa-si vanda ulterior in Romania produsele finale si nu materia prima, cerealele.

Petru Antal, primarul orasului Pecica spune ca scopul proiectului este sprijinirea agricultorilor- romani si maghiari- din zona transfrontalieră, prin facilitarea obţinerii de informaţii şi stabilirea de parteneriate reciproc avantajoase care pot contribui la consolidarea afacerilor lor.

“La acest parteneriat au aderat 18 societăţi comerciale şi agricultori din România şi 12 din Ungaria. Participanţii maghiari oferă servicii de recoltare, de fertilizare, de realizare a baloţilor. De asemenea, maghiarii doresc să primeasca în arendă pământ arabil sau păşune, doresc să vândă piese de schimb pentru maşini agricole, îngrăşăminte chimice, pesticide, legume, cereale precum şi produse de panificaţie. “, sustine Petru Antal.