Proiectul OUG referitor la reglementarea platilor directe in 2015-2020 naste controverse aprinse intre fermieri si autoritati. Concret, ne referim la definirea termenului “fermier activ”, respectiv la obligatia ca fermierii care primesc 5 000 de euro ca subventii sa se inregistreze ca PFA ( persoana fizica autorizata).
Agricultorii reclama faptul ca sunt pusi pe drumuri si trebuie sa iroseasca prea multe resurse, inclusiv financiare, cu procedurile de dobandire a statului de PFA.
Pe de alta parte, autoritatile doresc cresterea eficientei in ceea ce priveste evidentierea beneficiarilor subventiilor.
In cele din urma, se pare ca reprezentantii Ministerului Agriculturii au gasit rezolvarea. Conform lui George Turtoi, secretar de stat, citat de revista Ferma, actele fermierului trebuie sa arate ca veniturile agricultorului din activitatea agricola sunt mai mari, adica acestea sunt de cel putin o treime din total venituri pe care acesta le are ca si persoana. Sau subventia pe care agricultorul va trebui sa o primeasca reprezinta cel putin 5 % din total venituri pe care acesta le are ca persoana.