Banii Fermierului | De ce fermierii romani capata subventii mai mici decat omologii lor europeni?

Desi Romania este membra a Uniunii Europene, uneori noi nu beneficiem de acelasi tratament ca alte state europene. Asa de exemplu, fermierii romani au nevoie de 7 ani pentru a fi egali, din punct de vedere al subventiiilor,  cu germanii ori cu francezii.

Auzim mereu criticandu-se faptul ca fermierii romani nu primesc aceleasi subventii ( aceleasi sume de bani) ca si omologii lor europeni. De regula, cei care spun acest lucru, dupa ce fac afirmatia cu pricina,  se lanseaza intr-un sir de acuze adresate autoritatilor romane, singurele vinovate ca producatorul roman o duce prost. Desigur, departe de mine gandul  sa apar guvernantii nostri ( ei nici nu merita acesta lucru 🙂 )insa inainte de a acuza pe cineva,  cred ca s-ar cuveni cateva precizari. Si ma refer aici in mod concret la a explicatia fermierilor ( dar si altora care nu stiu) cum se  impart subventiile agricole in Europa.

In primul rand trebuie spus faptul ca in tarile Uniunii Europene ( UE)  politica agricola, care inseamna inclusiv repartizarea subventiilor catre toate statele membre, este realizata prin intermediul Politicii  Agricole   Comune  (PAC), organism ce fiinteaza in cadrul UE.

Cum se impart banii in UE ?

Am sa incerc sa explic cum functioneaza impartirea banilor in UE. Alocarea subventiilor de catre PAC se face pe baza unor sheme de plati, dupa anumite criterii. Practic, exista doua perioade mari : din 1958 (data infiintarii PAC)  pana in 2004, respectiv din 2004-prezent.  Ideea este ca tarile din Estul Europei, care au aderat mai tarziu la UE,   trebuie sa fie ajutate se integraze treptat in politica agricola europeana.

Tarile intrate in UE in perioada 2004-2007, printre care se numara si Romania,  beneficiaza de o schema de plati diferita fata de schema aplicata vechilor membrii ai Uniunii.  Astfel, vechile state UE primesc subventii in functie de un criteriu istoric. ( sume anuale fixe). Dupa intrarea noilor state in UE s-a stabilit ca acestora  trebuie sa li se aplice un alt criteriu, pana vor ajunge din urma statele dezvoltate. Astfel ca, actualmente se aplica doua criterii: criteriul istoric, pentru vechile tari UE, respectiv criteriul  platii pe  suprafata agricola, pentru fermierii est-europeni, care au intrat mai tarziu in Uniune.

Concluzie

Asadar, in prezent, romanii primesc bani in functie de suprafata detinuta, aplicandu-se plata subventiei pe suprafata. Schema a fost astfel conceputa incat subventiile din est sa se alinieze treptat la subventiile din vest, incepand de la un nivel de 25% fata de platile din statele vechi ale batranului continent.

In tabelul de mai jos, elaborat de Centrul Roman de Politici Europene  ( in cadrul lucrarii “O tara si doua agriculturi- Romania si reforma Politicii Agrare Comune a UE” )  o sa vedeti cum urmeaza sa creasca subventiile din Romania pana cand acestea vor ajunge la nivelul celor existente in UE.

An 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Romania- % subventii fata de UE-15 25 30 35 40 50 60 70 80 90 100

Asadar, in prezent, Romania beneficiaza de 35 % din fondurile pe care le primeste o tara cu vechi state in UE. Precum se observa in tabel, urmeaza ca subventiile agricole sa creasca treptat pana le vor egala pe cele primite de vechile state UE.

Desigur, se poate discuta despre cat de echitabil este acest sistem cat  si despre efecte. Ori despre cat de mult a cantarit opinia  oficialilor romani in aplicarea lui. Acestea sunt alte alte subiecte.

Continut asemanator: