Potrivit unor estimari ale Ministerului Economiei și NL Agency (Olanda), principala utilizare a biomasei va fi dată de încălzirea locuințelor (mai ales din mediul rural), care vor consuma 80% din totalul producţiei. Restul de 20% din biomasă va merge pentru producția de biocarburanți (12%) și energie electrică (8%).
Dincolo de aceste cifre, este binecunoscut potentialul Romaniei in biomasa.
De-a lungul timpului, Guvernul Romaniei a initiat diverse programe de tipul: Primul siloz, Prima casa, Rabla, etc. Cu scopul de a revitaliza, prin subventii de stat, industriile respective. Plus, in unele cazuri, beneficiul in ceea ce priveste reducerea poluarii si cresterea gradului de protectie a mediului.
Avand in vedere potentialul biomasei, dar si considerentele legate de mediu, credem ca un program intitulat “Prima centrala de biomasa” ar fi mai mult decat binevenit. In plus, dezvoltarea de investitii in acest domeniu ar putea genera si alte beneficii: capitalizarea mediului rural, crearea de noi locuri de munca, solutii termice alternative.
Cum s-ar putea realiza acest lucru? De exemplu, prin ajutarea celor care se incumeta sa investeasca intr-o unitate de producere de peleti, prin acordarea unei prime de 40-60 la suta. Conditii: 1) sa fie vorba de un proiect in mediul rural 2)solicitantul sa prezinte un plan de afaceri fezabil 3) in trei ani, compania sa angajeze 7 persoane numai de pe raza comunei respective, etc.