Banii Fermierului | Cine castiga din Batalia laptelui ? Dar noi mai stim oare ce bem ?

Presa germana anunta situatia dramatica in care au ajuns fermierii nemti, din cauza scaderii pretului la lapte. In prezent, acestia caştiga sub 30 de cenţi pe litru, iar în unele cazuri 18 cenţi pe litru, o scădere foarte mare fata de 2013, cand acestia obtineau pana la 42 de cenţi pe litru.

Reprezentantii fermierilor germani sustin ca circa 75.000 de confrati resimt impactul scaderii preţurilor, care ar fi ajuns la jumatate dintr-un pret care le-ar acoperi costurile de productie.

Dar fermierii romani oare se simt mai bine ? Nici macar nu trebuie sa fii fermier astazi in Romania, ca sa stii ca interprinzatorii care s-au incumetat sa investeasca in cresterea animalelor duc o lupta crancena pentru supravietuire. Cauza ? Una dintre ele, cea mai importanta, este pretul scazut al laptelui.

Desigur, lista cu tarile si fermierii care resimt puternic scaderea preturilor la lapte poate continua. Oare ce inseamna acest lucru ? Ce afirma cu totii la unison ? Faptul ca procesatorii fac legea pe aceasta piata ! Ei dicteaza preturile si scriu contractele.

Daca firmele care “fabrica” laptele si-l vand apoi pe piata, cu ajutorul fermierilor,  numara profituri , n-ar fi normal ca si fermierii, prima “veriga din lant” sa fie, si ei,  profitabili ?

Doua lucruri pot rezulta de aici: fie ca procesatorii s-ar putea descurca bine merci si fara aportul fermierilor (  astfel se explica comportamentul acestora), fie ca politicile agricole si alimentare (numiti-le subventii ori cum doriti, pentru ca acestea nu se limiteaza doar la subventii, subventiile fiind parghii) sunt gresit concepute. Prima varianta poate admite ipoteza ca laptele nu mai e, de fapt, … lapte, iar a doua ca interesele firmelor surclaseaza interesele fermierilor.

Sunteti de acord ?

Continut asemanator: