Banii Fermierului | Ce parere aveti de oferta APIA?

Conform unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), statul cumpara cereale (grau, orz si sorg) de la producatorii romani, la pretul de pornire de 101,31 euro per tona. Astfel, fermierii interesati trebuie sa depuna o oferta la APIA, in perioada 1 noiembrie 2009 – 31 mai 2010. Legea stabileste cantitatea care poate fi cumparata de stat la cel putin 80 tone de cereale, respectiv 10 tone grau. Desigur, cerealele vor fi achizitionate ( si platite) cu conditia respectarii unor parametri calitativi.

Informatii suplimentare se vor putea afla de la sediile APIA, institutie care se ocupa de aceste achizitii.

La prima vedere, initiativa preluarii cerealelor pare a fi una laudabila. Cu o singura conditie: sa fie platit un pret convenabil. In opinia fermierilor, in acest moment, in ceea ce priveste graul, de exemplu, pentru a putea vorbi de o cultura profitabila, ar trebui sa poata fi vandut cu cel putin 0,6 lei kilogramul.

Deocamdata, din comunicatul APIA nu rezulta foarte clar cat va fi acest pret. Se spune “Precizăm că preţul de intervenţie stabilit de regulamentele europene este 101,31 euro/tonă la care se adaugă creşterea lunară de 0.46 euro/tonă şi creşterile sau scăderile de preţ în funcţie de indicii calitativi determinaţi în urma analizelor de laborator.”

Un calcul sumar ne arata ca 101,31 euro/tona de grau inseamna cca 0,43 lei per kilogram, pret care nu acopera costurile de productie. Ramane de vazut ce se mai adauga ( ori se mai scade ) la aceasta suma, in functie de calitatea produselor.


Comunicatul APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează producătorii agricoli că măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă începând din 1 noiembrie 2009, până la data de 31 mai 2010. În cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toţi deţinătorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de intervenţie al statului membru, respectiv Agenţiei de Plăţi în cazul României. Precizăm că preţul de intervenţie stabilit de regulamentele europene este 101,31 euro/tonă la care se adaugă creşterea lunară de 0.46 euro/tonă şi creşterile sau scăderile de preţ în funcţie de indicii calitativi determinaţi în urma analizelor de laborator. Astfel, orice deţinător al unei cantităţi de cel puţin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grâu dur, poate depune o ofertă la centrele judeţene APIA. Cerealele trebuie să îndeplinească condiţii referitoare la nivelul maxim admis de substanţe contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele şi de contaminare radioactivă) precizate de legislaţia comunitară. Cerealele pentru care se pot aplica măsuri de intervenţie sunt grâul comun, orzul şi sorgul care îndeplinesc condiţiile cantitative şi calitative specificate în Regulamentul 2 (CE) nr. 687/2008 al Comisiei Europene din 18 iulie 2008 şi din Regulamentul (CE) nr. 72/2009 al Consiliului Uniunii Europene din 19 ianuarie 2009 pentru grâul dur. În cazul porumbului, conform Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1234/2007, achiziţia în cadrul sistemului de intervenţie publică este suspendată începând cu anul de comercializare 2009/2010. Totuşi, Comisia Europeană poate stabili achiziţia în cadrul sistemului de intervenţie a unei anumite cantităţi de porumb dacă situaţia de pe piaţă va impune acest lucru.

Serviciul Comunicare şi Promovare Programe

Continut asemanator: