Banii Fermierului | Cat de mult ii ajuta pe fermieri “Rabla” pentru tractoare ?

Actualmente, in Romania exista circa 200.000 de tractoare, dintre care doua treimi sunt mai vechi de 10 ani. Ceea ce inseamna ca initiativa Guvernului de a implementa “Rabla” pentru tractoare ar trebui sa fie binevenita. Cu scopul vadit de a-i scapa pe fermieri de tractoarele vechi si ineficiente. Dar oare cat de mult ii ajuta “Rabla”  pe fermieri sa-si schimbe tractoarele?

Pentru cine nu stie precizez ca,  prin “Rabla”, fermierii  care doresc sa-si achizitioneze tractoare noi ( ori masini agricole autopropulsate noi ) pot face acest lucru predand un tractor vechi in schimbul sumei de 17.000 de lei. Bani care, de fapt, vor constitui avansul necesar achizitionarii tractorului nou. Cu cateva observatii suplimentare: tractorul vechi sa aibe mai mult de 10 ani vechime, prima de casare ( cei 17.000 de lei) acordata de stat sa nu depaseasca 50 % din pretul tractorului nou, respectiv sa nu depaseasca 40 % din pretul de achizitie al masinii agricole autopropulsate ( in situatia in care fermierul vrea sa-si cumpere un utilaj si nu un tractor ). Deocamdata, toata lumea asteapta emiterea ghidului de finantare, insa nu despre asta vorbim acum.

Revenind, asadar,  la intrebarea din titlu, cred ca putem face cateva consideratii.

Cei mai multi fermieri, din pacate, afirma ca programul  “Rabla”, asa cum arata el in momentul de fata, nu isi va atinge scopul. De ce ?

Desigur, problema tine de bani.  Suma de 17.000 de lei ( echivalentul a 4000 de euro) reprezinta prea putin din pretul unui tractor performant. Un tractor bunicel, de 54 CP, costa 16.000 de euro. Ceea ce inseamna ca, daca doreste sa-l achizitioneze prin Rabla,  fermierul trebuie sa completeze diferenta de bani, de 12.000 de euro. Corect?  De unde sa faca rost fermierul de aceasta suma, iata o intrebare la care cei care initiat Rabla probabil ca nu s-au gandit suficient. Aceasta in conditiile in care, dupa cum se stie, un credit bancar se obtine extrem de greu in zilele noastre,  mai ales daca solicitantul este fermier.

Daca pentru un tractor nou, in valoare de 16.000 de euro, fermierul intampina mari dificultati, va dati seama cam ce inseamna achizitia unui tractor mai performant, care costa 25.000 de euro ( de exemplu, un tractor de 81 CP). Caz in care, beneficiarul trebuie sa puna jos 21.000 de euro !

De fapt, programul “Rabla ” este cu adevarat eficient doar pentru cumpararea de tractoare mici, care costa circa 10.000 de euro. Intr-adevar, intr-un astfel de caz, fermierul ar fi  ajutat  de stat, cu circa 40-50 % din suma, ccea ce este laudabil, din punct de vedere al cuantumului. Insa acest tip de tractoare nu este de prea mare folos unui fermier care doreste performanta.

Cum s-ar putea imbunatati “Rabla”  in asa fel incat programul sa-i ajute efectiv pe fermieri? 

Variante:

1. Fermierii sa poata preda  mai multe tractoare vechi in schimbul achizitionarii unuia nou.

2. Diferenta de bani sa fie subventionata in mod avantajos pentru fermier.

3. Diferenta de bani sa poata fi depusa in natura, in produse agricole, timp de cativa ani.

Mai aveti alte variante?

Continut asemanator: