Banii Fermierului | Bani

Conform legii,  la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema unica de plata pe suprafata (SAPS) pentru anul 2012 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare.

 Cine nu este eligibil ? Nu pot beneficia de aceste adeverinte fermierii ale caror cereri de plata au fost selectate la controlul pe teren clasic sau teledetectie precum si cererile implicate in supradeclarari sau suprapuneri.

In acest scop, A.P.I.A. a incheiat conventii cu urmatoarele institutii financiare: BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comerciala Romana S.A., Banca Transilvania, Banca Uni Credit Tiriac Bank S.A., Procredit Bank, Banca Carpatica, Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP, OTP Bank Romania S.A., Banca Comerciala INTESA SANPAOLO ROMANIA S.A., Bancpost S.A., Piraeus Bank Romania, Raiffeisen Bank S.A., Next Capital Finance S.A., GARANTI BANK S.A., si Express Leasing Financial Service IFN S.A.

Intr-o recenta emisiune TV, pe tema cresterii preturilor la alimente a participat, ca invitat, (si) Adrian Radulescu, scretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Dincolo de analizele cauzelor exploziei preturilor, n-am putut sa nu retin remarca d-lui Radulescu cu privire la atragerea romanilor spre mediul rural pentru a “face” agricultura. Ei bine, mesajul lui era ca, oamenii vor veni la tara “ca sa castige 3.000 de euro pe luna” din agricultura. Pai, sigur ca daca ar castiga 3.000 de euro pe luna o gramada de oraseni s-ar face maine fermieri !Problema e, de fapt, ca , pentru a scoate 3.000 de euro din agricultura e nevoie de un mic miracol. Cati dintre romani isi pot permite acest “miracol” ? Aici este hiba, cred eu. Desigur, “miracol” inseamna investitii, know-how, piata, adica tot bani pana la urma.

O parte dintre noi stim ca, pe vremea lui Ceausescu, aproape in toate comunele si satele din Romania era cate un medic. De obicei, medicul locuia in comuna, iar in satele apartinatoare erau doar asistentele medicale. Cum este astazi asigurata asistenta medicala in mediul rural ?

Nu detin date statistice in acest sens, insa nici nu e greu sa ne imaginam realitatea. Mai cu seama ca astazi se vorbeste peste tot din ce in ce mai mult despre lipsa medicilor inclusiv in orase. In aceasta conjuntura, va dati seama, in satele din Romania medicii vor deveni, in cel mai scurt timp, o “specie” pe cale de disparitie.

Care vor fi efectele ? Dintre cele mai proaste, va dati seama. Serviciile medicale vor deveni un lux in satele romanesti. Oamenii vor fi obligati sa se deplaseze zeci de km departare. Pana la urma, sanatatea va depinde direct proportional de starea financiara. Ai bani, mergi la doctor. N-ai, stai acasa.

Stiti care e culmea ironiei?

In timp ce Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se lauda cu banii dati fermierilor, aceeasi fermieri se dau cu capu’ de pereti sa nu de-a ortul popii. Adica nu stiu ce sa mai faca ca sa supravietuiasca crizei economice. Aparent avem de-a face cu doua tipuri de fermieri: cei care au bani si o duc bine, respectiv ceilalti, fara bani, care o duc rau.

E adevarat, APIA a alocat sume importante de bani fermierilor, bani constand in subventii. Comparativ cu anii precedenti, acum, statul roman gestioneaza fonduri mari de bani. Din pacate insa, dupa cum realitatea ne confirma, pentru 90 la suta dintre fermieri, banii alocati de APIA sunt insuficienti. Restul e can can, vorba reclamelor !

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) spune ca, pana in prezent, 72,75 la suta dintre fermieri au incasat avansul din plata unica pe suprafata ( avansul din suma aprobata sa se acorde beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata/SAPS). Conform oficialilor APIA, procentul nu este mai mare din vina fermierilor, care au iesit prost la controlul efectuat prin teledetectie. Astfel, la verificarile prin teledetectie, autoritatile au depistat neconcordante la 68,31 dintre cazurile controlate.

Potrivit APIA, neconcordantele pot fi de doua feluri: 1. fie s-a facut in mod eronat identificarea parcelelor

2. fie s-a constatat absenta culturii mentionate de catre fermier in cererea de plata

Oficialii APIA promit sa organizeze curand cursuri de instruire prin care fermierii vor fi scolarizati cu privire la utilizarea sistemului informatic IPA online, de identificare a parcelelor prin intermediul internetului.

Asadar, vrand nevrand tehnologia intra tot mai mult in casele fermierilor romani. Stiu ca inca procentul fermierilor care folosesc in mod curent internetul ( si calculatorul in general ) este mic, insa ceea ce este important este ca numarul lor este in crestere. Cu timpul, oamenii vor constientiza faptul ca folosind internetul, vor face economii mari de timp si de bani.

Pe de alta parte, asistam, iata, la o noua forma de control a activitatiii fermierilor, modalitate care in urma cu ceva vreme parea desprinsa din filmele SF : teledetectia ! Gratie tehnologiei, statul poate afla in orice moment ce cultiva fermierul Popescu din satul Dudestii Noi pe suprafata de 100 de hectare, pentru care a capatat subventii. Spionaj pe fata, ce mai 🙂

Nominalizarea lui Dacian Ciolos pentru postul de comisar pe Agricultura in Comisia Europeana a generat, dupa cum era de asteptat, o serie intreaga de reactii, atat in presa, cat si printre oficiali. Desi Ciolos n-a castigat inca batalia finala, surse din mediul politic european spun ca acesta are sanse mari sa obtina unul dintre cele mai ravnite functii in Comisia Europeana.

Miza pe functia de comisar pe agricultura este data, desigur, de bugetul alocat acestui sector. De ce ? Pentru ca, daca va castiga, Dacian Ciolos va gestiona fonduri de peste 40 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta circa 41 la suta din bugetul Uniunii Europene. Bugetul tarii noastre de anul acesta, de exemplu, prevede venituri de circa 36 de miliarde de euro, respectiv cheltuieli de 45 de miliarde de euro.

De fapt, ceea ce vreau sa spun este faptul ca postul de comisar pe agricultura este o functie deosebit de importanta in cadrul UE.

In tabelul urmator se pot observa contributiile statelor europene la bugetul UE, dar si sumele de care beneficiaza ulterior tarile europene. Pentru o mai buna intelegere a modului in care se formeaza bugetul UE, puteti consulta pagina oficiala a Comsiei Europene, unde exista detalii in acest sens.

Bugetul total al UE 2007-2013 (sursa: Comisia Europeană)

Tara Contributie (mld euro) Beneficiu (mld euro) Beneficiu net ( mld euro) Net per capita ( euro)
Germania 174 78 -86 -1045
Franta 140 89 -51 -805
Italia 116 70 -46 -778
M Britanie 103 47 -57 -937
Spania 76 78 22 49
Olanda 37 13 -24 -1467
Belgia 33 39 6,4 605
Polonia 22 87 65 1705
Suedia 20 9 -11 -1207
Austria 19 10 -8,5 -1024
Danemarca 17 10 -7,2 -1322
Grecia 15 40 25 2238
Finlanda 13 9 -3,7 -701
Portugalia 12 29 17 1604
Irlanda 11 12 0,6 139
Cehia 9,2 31 22 2139
Ungaria 8,4 32 24 2384
Romania 7,2 32 25 1159
Slovacia 3,5 14 11 2039
Bulgaria 2,3 12 9,7 1263
Luxemburg 2,3 10 7,7 16170
Lituania 1,7 9 7,3 2157
Letonia 1,4 6 4,6 2016
Cipru 1,1 1 -0,1 -128
Estonia 0,8 4 3,2 2384
Malta 0,5 1 0,5 1226

In urma cu doua zile primul ministru Emil Boc se arata ingrijorat de faptul ca, spunea seful Guvernului, “multe sume alocate fermierilor nu au ajuns in conturile acestora”. Ca atare, pentru a lamuri situatia, ieri, Boc a organizat o intalnire cu sefii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la sediul Guvernului.

Interesati sa aflam cu ce concluzie s-a finalizat intrunirea cu pricina am cautat pe site-ul Guvernului. Aici, insa, surpriza! In afara de cateva fotografii, n-am putut descifra altceva 🙂

Poate, totusi, se incumeta cineva din Palatul Victoaria si, intre doua sarcini de serviciu, vor spune si fermierilor romani ce se intampla cu fondurile pentru agricultura. Altfel, ce sa mai credem? Doar ca, precum spunea Emil Boc, sumele alocate fermierilor au ajuns in conturile altcuiva?! Ale cui?

Conform evidentei Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), din data de 6 noiembrie 2009 si pana in momentul de fata au fost eliberate circa 6.000 de adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic care vor sa acceseze credite la bancile agreate de stat.

Magdalena Grecu, responsabil cu mass media din cadrul APIA, spune ca, potrivit datelor centralizete de Agentie, in Romania, actualmente, 271.321 de fermieri ( persoane inregistrate ca detinatori de bovine, ovine si caprine) sunt indreptatiti sa beneficieze de acest program. Ceea ce inseamna ca, pana in prezent, doar 2,21 la suta dintre fermieri s-au grabit sa fructifice aceasta sansa.

Este drept ca, de la data de cand agricultorii puteau solicita adeverinte de la APIA, n-au trecut decat 4 zile. Rezulta ca filialele APIA au eliberat circa 1.500 de cereri pe zi. Adica unei singure filiale ii revin 36 adeverinte pe zi.

(more…)

Nu cred ca se mai indoieste cineva astazi de avantajul tehnologiei. Cum este internetul, bunaoara. Astfel, in ultima vreme, asistam la o crestere vadita a interesului fermierilor romani fata de binefacerile tehnologiei informatiei.

Cu siguranta, unul dintre cele mai elocvente exemple in acest sens este site-ul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA). Conform statisticii trafic.ro, numarul fermierilor care intra pe acest portal (numarul vizitatorilor unici) a crescut cu 22,87 % in octombrie 2009, comparativ cu octombrie 2008. Astfel, daca pe parcursul lunii octombrie a anului trecut, site-ul a fost vizitat de catre 17.641 de fermieri, luna trecuta, acelasi site a fost cautat de catre 22.925 de persoane.

Ce cauta fermierii romani pe www.apia.org.ro ?

In primul rand, portalul dezvoltat de APIA ofera o serie de informatii legate de subventiile agricole.

Apoi, de pe acest site exista linkuri deosebit de utile catre alte institutii similare.

Dupa parerea mea insa, cresterea traficului apia.org.ro a fost generata in mod special de doua sectiuni:

-sectiunea legata de beneficiari si plati din fondurile FEGA si FEADR, respectiv sectiunea cu formulare utile.

Explicatia este extrem de simpla: fermierii au constatat ca folosind internetul reusesc sa faca importante economii banesti. Cum? Prin descarcarea formularelor de care au nevoie, dar si prin aflarea de informatii privind platile subventilor agricole.

Fermierii romani au senzatia ca traiesc un cosmar. Desi exista legi care le da dreptul la subventii, pentru a-si  putea capata banii, ei trebuie sa iasa in strada. Zilele trecute, exact in acest scop, agricultorii au ajuns pana la  presedintele tarii.

Desigur, la discutiile fata in fata, toti demnitarii le dau dreptate fermierilor. Insa dupa ce pleaca acasa, oficialii se fac ca uita de promisiuni si lucrurile se reintorc in anormal. Chiar asa: oare mai a ramas ceva normal in tara asta?!

In timp ce politicienii (isi ) cauta un guvern, fermierii se uita ingroziti la evolutia cursului bancar. Nimanui nu-i vine sa creada ca,  de la 3,70 de lei, cat a costat euro  in vara anului trecut, astazi acelasi euro face 4,3 lei.  Si inca mai creste ! Iar cei care au credite pe cap tremura la fiecare devalorizare a leului. Isi fac socoteli peste socoteli in fiecare saptamana, cu cat creste rata luna viitoare. Din pacate, datornicii n-au prea multe solutii la indemana.  Toata lumea le spune sa taie din cheltuieli, dar oamenii au ajuns deja la fundul sacului.

Problema cea mare este ca vine iarna, cand toate costurile cresc, uneori cu 20-30 la suta. Animalele trebui sa manance in continuare, terenul trebuie lucrat corespunzator. Cheltuielile cu regie urca si ele. De fapt, toti vor un singur lucru: bani, bani, bani.

Oare, ce-i de facut?