Banii Fermierului | banci

Publicatiile financiare sunt “dominate” de disputa dintre clientii care care au contractat credite la diferite banci si institutiile financiare in cauza. Cauza, dupa cum se stie, este aparitia OUG 50 din 2010, care, printre altele, da dreptul clientilor sa-si renegocieze unele clauze contractuale.

“Buba” pleaca de la faptul ca bancile au compus dobanda dupa o formula proprie, iar acum, noile prevederi, le obliga sa-si schimbe optica.

Despre ce este vorba concret? In vechea formulare, bancile au adunat dobanda de referinta interna ( scoasa acum in afara legii, deoarece nu este transparenta, fiind rezultatul exclusiv al politicii bancii respective ) cu o marja fixa. OUG 50 spune ca de acum incolo bancile trebuie sa adune EURIBOR/LIBOR cu marja. Din pacate, unele banci nu vor in ruptul capului sa respecte OUG si si-au construit, din nou, o formula proprie.

Ce se va intampla mai departe? Daca bancile in cauza nu-si vor respecta clientii, acestia isi vor cauta dreptatea in instanta.

Desigur, printre clienti se numara o groaza de fermieri, pacaliti, iata, si de data asta.

Inca un aspect: deja au inceput constituirea unor grupuri ale clientilor, care sa fie reprezentati in instanta de un avocat comun. Ce bine ar fi daca fermierii ar fi si ei “adunati” in asociatii ! Va dati seama ce forta de negociere ar avea in comun, nu-i asa? Una e sa-ti cauti dreptatea singur si nestiutor, alta  prin intermediul unei asociatii, cu un jurist in spate !