Banii Fermierului | agricultura

Citind stirile economice, aproape invariabil din orice sursa, aflam ca Europa “fierbe”.  De la grave probleme financiare pentru tari mari, Italia, Franta, pana la concluzii gen “caderea zonei Euro” in zece zile.

Desigur, se pune intrebarea noi, romanii, pe ce post jucam in aceasta “piesa” ? Versiuni optimiste spun ca Romania e oarecum ferita din calea taifunului, datorita faptului ca nu facem parte din zona Euro. Ipotezele pesimiste spun inca ca, daca va fi sa vina, Raul cel mare, a se citi o noua criza financiara, exponential mai puternica decat precedenta,  nu va ierta pe nimeni in calea lui.

Ce comportament ar trebui sa avem, totusi, in astfel de scenarii, noi, romanii ? Pe ce sa ne bazam ? De ce/cine sa ne ferim ?

Ani de-a randul noi, romanii, am muncit in Occident, aducand banutii acasa, banuti care au contribuit si ei, la cresterea tarii. Ani de-a randul am plans dupa investitii straine, care ne-au ajutat sa ne dezvoltam. Ani de-a randul ne-am uitat la europeni cu jind, vazand cum ei au iar noi nu avem.

Astazi, lumea pare intoarsa un pic pe dos. Nu mai vrem sa emigram in America, nu mai ne cautam job-uri in Italia, nu-i mai privim pe greci cu invidie. Nu ne vine sa credem ce vesti proaste vin dinspre Occident.

Si atunci oare ce putem face noi, astazi, aici ? Poate ar trebui ca noi, romanii, sa incepem sa ne bazam mai mult pe noi. Dar oare suntem pregatiti sa vrem asta?

Poate ar trebui sa ne propunem un model, de care apoi sa ne tinem. Ce am putea face ? Sa facem agricultura si sa exportam mancare la arabi ori / si sa investim in turismul autohton. Sau sa producem energie din surse regenerabile, pe care apoi s-o exportam in strainatate.

Ideea e sa avem un drum al nostru. Castigator.