Asistam la o oarecare moda, in ultima vreme, de promovare a agriculturii profitabile pe suprafete mici. Initiatorii unor astfel reclame de business-uri prezinta idei de afaceri, aproape cu succes garatat. Exemple: sere cultivate cu diverse legume ecologioce, plantatii de goji, exploatatii de nuci, etc.
Nu dorim sa descurajam pe nimeni, cei care se implica in astfel de afaceri agricole fiind chiar de laudat, indiderent de rezultatul final. Aptitudinile pot fi imbunatatite, la urma urmei. Ceea ce dorim sa subliniem este insa altceva: faptul ca afacerile agricole profitabile nu sunt chiar la indemana oricui si in orice conditii in ciuda unor impresii primare.
“Greseli” frecvente in start-up-uri agricole:
1. Lipsa unor piete de desfacere. Faptul ca ai reusit sa infiintezi o plantatie de nuci nu insemna mare lucru, daca nu reusesti sa afli cui vei vinde, la preturi rentabile, produsele respective. Calculele din planul de afaceri facut in 2014, trebuie sa se potriveasca cu realitatea de peste 2-3 ani.
2. Lipsa unor asociatii agricole aferente culturii respective. O asociatie profilata pe legume ecologice te poate ajuta sa identifici si sa rezolvi probleme specifice: boli si daunatori, aprovizionare, etc. Sigur ca poti alege sa colaborezi cu un specialist, dar oare vei avea bani sa-l platesti ?
3. Gestiunea riscului. O persoana care isi abandoneaza job-ul pentru a demara a afacere agricola trebuie sa-si gestioneze in mod realist riscul la care se expune. Cum se va reprofila, la 50 de ani, dupa o perioada de 2 – 3 ani, dupe ce constata ca livada de mere nu da randamentul scontat ?
4. Evenimente de piata neasteptate. O supraproductie de flori ori importuri masive, evenimente imposibil de estimat la demararea afacerii, pot deveni peste 1 an probleme uriase pentru un tanar profilat pe producerea de flori in sera.