Banii Fermierului | 2012 | May

In ultima perioada,  foarte multi tineri fermieri romani par sa simta o “chemare” spre a se apuca de agricultura, in mediul rural. Desigur, fenomenul cu pricina este ajutat si fondurile UE alocate exact in acest scop.

Cunoscutul om de afaceri, Marius Ghenea, vorbeste despre afaceri si skill-uri antreprenoriale intr-un interviu interesant, publicat in www.finantare.ro.

Credem ca sfaturile lui Marius Ghenea, desi el nu este agricultor, cadreaza in multe privinte cu particularitatile domeniului agricol.

In opinia sa, cele mai importante greseli de business sunt  in ordine:

1. Alegerea unei echipe nepotrivite de start ( Omul este cel mai pretios capital, nu-i asa ?)

2.  Intrarea intr-o piata lipsita de oportunitati ( Pana la urma, daca piata nu e, nimic nu e )

3. Procrastinarea (adica evitarea sau amanarea luarii unor decizii si a intreprinderii actiunilor necesare) ( Sa stii cand trebuie “taiat in carne vie” ramane, iata, o mare calitate)

4. Insuficienta verificare si masurare a efectelor pe care actiunile lor initiale le-au avut (pentru a putea schimba sau optimiza activitatea) ( Costurile dar si actiunile trebuie masurate permanent, fie ca vorbim de o ferma cu 20 de bovine, fie de o fabrica de papuci cu 2.000 muncitori ori o firma de soft cu doi programatori)