Banii Fermierului | 2011 | March

De pe urma nebuniei cresterii preturilor la carburanti, dar si datorita normelor de reducere a poluarii vor castiga, in final,  o singura categorie de jucatori: fermierii care vor investi in producerea de biocombustibili. Din pacate, din cauza preturilor si mai mari ale carburantilor bio, noi, ceilalti, nu vom avea decat de pierdut.

Conform unui proiect de hotarare emis recent de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru a se ralia la cerintele CE privind normele de poluare, Romania instituie obligativitatea introducerii treptate a biocombustibililor in amestec cu combustibilii clasici. Astfel, potrivit autoritatilor romane, producatorii si distributorii de pe piata carburantilor va trebui sa respecte urmatorul calendar:

>de la data de 1 ianuarie 2011 motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 5% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2013 motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 6% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2015 motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 7% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2011 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum şi de maximum 5% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2013 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 6% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2015 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2017 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 9% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2019 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 10% în volum.

In cazul incalcarii normelor legale, jucatorii de pe piata carburantilor risca sanctiuni cuprinse intre 30.000 lei si 50.000 de lei.

Acest lucru va genera, conform analistilor din industria petroliera, noi cresteri ale preturilor carburantilor. Pe de alta parte, obligativitatea reducerii poluarii va impulsiona cresterea productiei de biocombustibili, fapt benefic pentru fermieri.

Teodor Vintila, cercetator la Institutul de Biotehnologii Aplicate din cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, sustine ca rapita pentru ulei este cultura principala utilizata de catre fermierii pentru producerea de biodiesel. ,,Exista un sortiment bogat de soiuri de rapita, cu rezistenta la seceta si la scuturarea boabelor. De pe un hectar de rapita se pot obtine, in conditii normale, circa 3000 kilograme de seminte, din care se pot obtine in jur de 1.200 litri de ulei, din care, dupa eliminarea glicerolului rezulta  biodieselul’’, declara Teodor Vintila, in exclusivitate pentru Banii Fermierului.

Detalii despre tehnologii de producere a biocombustibililor puteti afla inscriindu-va la RoEnergy, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii, unde  se vor dezbate teme de actualitate din acest domeniu.