Banii Fermierului | 2010

In timp ce unii alarmeaza populatia, dand drept sigure scumpiri drastice ale alimentelor, altii, dimpotriva, arata ca zvonurile cu pricina nu sunt intemeiate.

Conform unor surse, incepand de anul viitor o serie de produse agro-alimentare se vor scumpi cu pana la 40 la suta. Aceste modificari de preturi sunt date de majorari ale tarifelor la combustibili si energie, care genereaza ulterior efecte in lant.

Cea mai mare problema, in 2010, s-ar putea sa o avem insa cu carnea de porc. Abrogarea subventiilor, sub presiunea UE, ar putea antrena scumpirea carnii de porc cu circa 25 la suta. Lucru care, va dati seama, s-ar rasfringe asupra unei populatii impovarate si asa cu alte cresteri ale cheltuielilor.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor ( ARR), suntem asigurati ca lucrurile nu stau chiar atat de rau, precum a lasat sa se intrevada mass media. Desi face referire expresa doar la luna decembrie 2009, reprezentantii ARR spun ca au indoieli cu privire la prognozatele scumpiri a carnii “dat fiind faptul ca suntem intr-o piata europeana unica”.

Ce sa mai intelegem asadar de pe urma vestilor de acest gen?

Interesant este si faptul ca, potrivit unor statistici, reclamate inclusiv de ARR, Romania importa 70 la suta din carnea de porc. Ceea ce inseamna ca preturile pietei ar trebui dictate de europeni ( producatori/furnizori) si nu de piata noastra interna, mai putin relevanta. Or, in momentul de fata, nemtii, de exemplu, anunta ieftiniri ale preturilor la carne.

Deci, logica lucrurilor ne spune ca nu ar trebui sa ne asteptam la scumpiri semnificative pentru anul viitor la carne si produsele din carne. Din pacate, istoria a dovedit ca, la noi, realitatea a infrant de multe ori logica.