Banii Fermierului | 2010 | October

Ziarul financiar publica un inedit top al tarilor UE cu cea mai intinsa suprafata destinata agriculturii. Interesant e faptul ca Danemarca, de exemplu, e pe primul loc, urmata de Ungaria, locul doi, si de Polonia, ocupanta locului trei.

O parte dintre noi stim ca, pe vremea lui Ceausescu, aproape in toate comunele si satele din Romania era cate un medic. De obicei, medicul locuia in comuna, iar in satele apartinatoare erau doar asistentele medicale. Cum este astazi asigurata asistenta medicala in mediul rural ?

Nu detin date statistice in acest sens, insa nici nu e greu sa ne imaginam realitatea. Mai cu seama ca astazi se vorbeste peste tot din ce in ce mai mult despre lipsa medicilor inclusiv in orase. In aceasta conjuntura, va dati seama, in satele din Romania medicii vor deveni, in cel mai scurt timp, o “specie” pe cale de disparitie.

Care vor fi efectele ? Dintre cele mai proaste, va dati seama. Serviciile medicale vor deveni un lux in satele romanesti. Oamenii vor fi obligati sa se deplaseze zeci de km departare. Pana la urma, sanatatea va depinde direct proportional de starea financiara. Ai bani, mergi la doctor. N-ai, stai acasa.

Stiam deja ca viata la tara este mai ieftina decat cea de la oras. Un studiu INS,  releva faptul ca in mediul urban, nivelul cheltuielilor totale de consum este mai mare cu 445 lei fata de cel rural, iar pentru consumul alimentar, locuitorii din orase cheltuiesc cu 39 de lei mai mult fata de cei din mediul rural.

De unde provin economiile facute de catre cei care traiesc in satele romanesti?

La categoria cheltuieli generale, sa zic asa, la sat nu platesti ori platesti mai putin pentru o serie de servicii, cum sunt transportul,  energia, distractia.

Iarna, pe primul loc sunt economiile facute cu incalzirea. Satenii mai baga un lemn ieftin ori gratis pe foc si rezolva problema. Iar in restul timpului, cu siguranta, cele mai mari economii se fac cu mancarea.

Nu uitati insa ca in mediul rural salariile sunt de 10 ori mai mici, locurile de munca fiind si ele cu mult sub cele din orase.

Presa internationala scrie ca Romania a ajuns pe locul 2 in UE la productia de porumb din 2010.  Deci, se poate sa ajungem si noi pe prima pagina cu noutati economice pozitive. Mai avem putin de lucru sa refacem septelul de animale iar apoi putem spune ca, intr-adevar, tara noastra are agricultura care o merita.

Conform previziunilor facute de PAC, agricultura din Romania trebuie sa se integreze treptat in agricultura europeana. In acest scop, de altfel, se acorda subventiile agricole, tocmai in ideea ca tarile din Est sa ajunga din punct de vedere agricol la nivelul tarilor din Europa Occidentala.

Faptul ca Romania a obtinut o productie buna de porumb anul acesta ne aduce, cu siguranta,  o “bila alba”.

Ai intrebari cu privire la accesarea fondurilor UE ? Hotnews.ro te ajuta sa stai de vorba cu Mihail Dumitru,  presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania si fost ministru al agriculturii raspunde cititorilor HotNews.ro joi, incepand cu ora 11:00.

Oficial, unii zic ca romanii absorb fonduri UE. Neoficial, dar …real, agricultura romaneasca nu s-a cam modernizat in ultima vreme, desigur, cu unele exceptii. Cine e de vina pentru asta? Fermierii, ca stau cu mainile in san si nu zbat suficient pentru apune mana pe banii europeni ? Ori autoritatile / forurile UE care au pretentii exagerate de la cai care ar merita fonduri europene?

Intrati pe www.hotnews.ro si poate va lamuriti cu o parte dintre dileme.

Piata “vorbeste” de ceva vreme incoace de o iminenta scumpire a preturilor alimentelor de baza. Astazi, vedem ca oficialii de la Agricultura afla si ei de scumpiri ale alimentelor. Dupa majorarea pretului la grau, consumatorii se asteptau la o scumpire a painii fara sa le spuna cineva lucrul asta. Apoi, scumpirea furajelor a generat in lant o tot o reactie de majorare a preturilor, pana la kilogramul de carne de pe tejghea.

Surse din piata sustin ca vom asista la scumpiri de pana la 10 %. Daca mai adaugam cheltuielile cu intretinerea de la iarna, stim clar ca nu ne asteapta cele mai optimiste vremuri.

La vestitul Salon auto din Paris, anul acesta se poarta, dupa cate citesc in media, masina electrica.  Deocamdata, autoturismele hibrid nu se vand in numar semnificativ, insa, cu siguranta, viitorul le va apartine lor. In agricultura, lucrurile vor evolua probabil in mod similar. Iar peste “n” ani, clasicele tractoare pe motorina vor fi inlocuite cu tractoarele hibrid.

Actualmente, astfel de produse auto se gasesc preponderent prin expozitii, insa maine poimaine le vom intalni pe sosea ori pe camp.

In luna noiembrie 2010, la Pavilion Expovest din Timisoara se va desfasura RoEnergy, un indit targ de energii regenerabile si eficienta energetica in constructii, fiind si acesta un semn ca formele alternative de energie le vor inlocui treptat pe cele clasice.

Prima data a fost caruta trasa de cal, urmata de locomotiva cu aburi. Dupa ani de zile am ajuns la avioane si zboruri in spatiu. Maine, oare cu ne vom ara ogoarele?:D

Ultimul trend in materie de targuri este organizarea de expozitii in camp. AgriPlanta ofera, se pare, un astfel de concept. Care sunt beneficiile ?

1. Loturile  de culturi experimentale se pot vedea live.

2. Tractoarele pot efectua cate un drive test chiar in fata clientilor.

3. Discutiile se poata in mediul lor natural.

Exista oare si dezavantaje? Pot fi:

1. Starea vremii.

2. Cheltuieli mai mari.

3. Un oarecare disconfort posibil  la anumite sectiuni. In special ma refer la evenimentele care se desfasoara in hale expozitionale: dezbateri, expuneri in Power Point etc. Desigur, pana la urma si in camp se pot asambla spatii similare celor din expozitiile clasice, numai ca vom avea parte de costuri foarte mari.

Concluzia: Unele evenimente se pot produce mai bine in are liber, altele, dimpotriva ideal este sa ramana in incintele clasice.